НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

Државно првенство во атлетика 2012

На 30.09.2012 година на стадионот во близина на спортската сала „Јасмин“ во Кавадарци беше одржано државното првенство во атлетски повеќебој во фрлачки дисциплини за спортисти со инвалидност на Македонија за 2012 година во организација на Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите на Македонија – Македонски параолимписки комитет. На првенството зедоа учество 33 натпреварувачи кои ги поминаа квалификациските натпревари од трите региони во РМ поделени во 6 натпреварувачки категории. Натпреварувачите во класите 54-58 во категорија мажи и жени беа селектирани врз основа на пласманот од Републичките спортски игри на лицата со телесен инвалидитет на РМ кои се одржаа во Струга годинава во организација на Мобилност Македонија. Токму тие годинава за прв пат настапија од посебно столче за фрлачки дисциплини изработено по пропозициите на Меѓународниот параолимписки комитет.

Овие фрлачки столчиња се изработуваат индивидуално од самите спортисти и тие самите си ја бираат формата, изгледот и помошните рачки и прегради. Она што е стандард е дека висината на столот заедно со перничето не смее да изнесува повеќе од 75 сантиметри од подот и алките за фиксирање со подлогата заради брза монтажа. Искрено се надеваме дека ова ќе побуди интерес кај дел од спортистите со инвалидност од оваа класа (51-58), кои планираат сериозно да се занимаваат со спорт, да пристапат кон изработка на фрлачки стол адаприран на нивната инвалидност и нивните специфични потреби и ќе започнат сериозен и стручно програмиран тренажен процес кој во иднина би резултирал со подобрување на спортските перформански и можно учество на некои следни Параолимписки игри. За тоа ќе биде потребно да се вложи многу труд и да се пролее многу пот.

Првенството помина во фер и коректна атмосвера, на исклучително топло време од 33 степени целзиусови иако беше крај на месец септември и на истото беа постигнати следните резултати по категории:

Жени класи Ф55-58

Име и презиме Класа ССРИ Ѓуле (3кг) Диск (1кг)  Копје 0,6кг Вкупно

поени

        I.          1. Елена Давитковска Ф55 Кратово 3,98 6,18 7,4 1131
        I.          2. Елизабета Тодоровска Ф55 Куманово 3,60 7,02 7,36 1115
        I.          3. Зивка Мицова Ф56 Кочани 4,13 6,62 6,92 1096
        I.          4. Нурие Фаризи Ф58 Струмица 4,01 7,04 7,63 895

Жени класи Ф46и општа

Име и презиме Класа ССРИ Ѓуле

(4кг)

Диск

(1кг)

Копје

(0,6кг)

Вкупно

поени

        I.          1. Нада Цветковска Ф46 Куманово 6,42 16,43 18,25 1416
        I.          2. Нада Илиоска општа Кичево 6,39 13,83 13,15 1213
        I.          3. Росана Чокревска Ефремова општа Скопје 5,52 13,43 14,18 1160
        I.          4. Јасмина Стојановска општа Скопје 4,73 10,12 13,26 991
        I.          5. Олга Ристовска општа Скопје 4,7 11,93 10,7 962

Мажи класа Ф54-57

Име и презиме Класа ССРИ Ѓуле Диск Копје Вкупно

поени

        I.          1. Зоран Јовановски Ф55 Струмица 5,76 14,08 12,02 1245
        I.          2. Александар Јовановски Ф54 Скопје 3,89 9,46 9,4 1101
        I.          3. Авни Хисмани Ф56 Тетово 4,85 11,36 12,84 1065
        I.          4. Новча Тодоровски Ф56 Куманово 3,65 9,74 9,47 827
        I.          5. Сашо Тодоровски Ф57 Скопје 4,48 10,14 10,03 810
        I.          6. Муштеба Амети Ф55 Охрид ДНС

Мажи класа Ф37-46

Име и презиме Класа ССРИ Ѓуле Диск Копје Вкупно

поени

        I.          1. Александар Талески Ф46 Дојран 10,12 25,24 32,95 1629
        I.          2. Митко Орданов Ф44 Кавадарци 8,83 25,58 27,15 1523
        I.          3. Марјан Зафировски Ф37 Скопје 8,08 20,88 22,12 1402
        I.          4. Ванчо Каранфилов Ф42 Скопје 7,03 17,58 22,82 1373
        I.          5. Имер Сефери Ф44 Скопје 8,03 22,27 21,53 1308
        I.          6. Савре Бојковиќ Ф44 Куманово 8,22 18,31 21,19 1240
        I.          7. Васко Стефановски Ф42 Битола 6,32 17,01 19,3 1237
        I.          8. Илија Влаиќ Ф46 Кавадарци 8,19 18,17 19,68 1164

Мажи класа Ф11-13 (слепи и слабовидни)

Име и презиме Класа ССРИ Ѓуле Диск Копје Вкупно

поени

        I.          1. Бобан Краљевски Ф11 Куманово 7,68 19,65 21,54 1476
        I.          2. Николче  Михајлов Ф13 Штип 8,1 18,05 22,52 1251
        I.          3. Коце Витанов Ф13 Штип 7,66 17,18 17,11 1111
        I.          4. Ѓорѓи Веселинов Ф13 Кочани 5,15 11,18 11 731
        I.          5. Драги Ѓорѓиев Ф13 Кочани ДНС

Мажи останата инвалидност(глуви, трудови…)

Име и презиме Класа ССРИ Ѓуле Диск Копје Вкупно

поени

        I.          1. Дејан Ѓорѓиевски општа Скопје 8,06 22,24 21,73 1264
        I.          2. Драган Лазаревски општа Битола 7,48 19,49 22,96 1197
        I.          3. Сашо Димов општа Штип 6,93 19,12 23,6 1166
        I.          4. Зоран Мидоски глув Прилеп 7,35 21,49 18,68 1157
        I.          5. Миле Ачески општа Прилеп 6,35 15,76 23,55 1067

НФСРИМ-МПК обезбеди медали за првопласираните 3 натпреварувачи по дисциплини. Медалите ги додели селекторот во атлетика при НФСРИМ-МПК, Крсто Серафимовски.

[Best_Wordpress_Gallery id=”46″ gal_title=”atletika2012″]