НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

WADA (Светската Антидопинг Агенција) ВО 2021 ЌЕ ОДРЖИ СЕРИЈА НА ВЕБИНАРИ ЗА СПОРТИСТИ

Првиот вебинар ќе се одржи на 25 февруари и предвидува споделување на ажурирани податоци за COVID-19
Светската антидопинг агенција (ВАДА) е задоволна што ја започнува својата серија на 2021-вебинари предвидени за спортисти, што е иницијатива започната минатата година од страна на Комитетот за спортисти при ВАДА, која овозможува интерактивен ангажман на Агенцијата со спортисти ширум светот.
ВАДА ги поканува спортистите и другите да се пријават на првиот вебинар од серијата, насловен 2021 COVID-19 и Clean Sport Update, што ќе се одржи на 25 февруари од 13-14: 00 часот EST; и ќе се фокусира на влијанието на КОВИД-19 врз спортистите и антидопинг системот.
За време на овој вебинар, претседавачот на Комитетот за спортисти при ВАДА, Бен Сандфорд, и подолу наведените спортисти и стручни панелисти, ќе дискутираат за тековниот ефект што го има пандемијата од КОВИД-19 врз антидопингот за спортистите, вклучително и сесија на прашања и одговори во врска со влијанијата на КОВИД-19 врз тестирањето, улогата на вакцините и како понатаму.
Панелисти:
-Д-р Оливие Рабин, виш извршен директор за наука и меѓународни партнерства на ВАДА,
-Џејмс Склатер, директор на антидопинг при Меѓународниот параолимписки комитет,
-Д-р Ленка Вех, олимпијка во веслање и член на Комитетот за здравство, медицина и истражување на ВАДА
Во текот на минатата година, ВАДА и нејзиниот Комитет за спортисти обезбедија информации за спортисти и други во врска со прашањето за КОВИД-19, особено во врска со заштитата на здравјето на спортистите и колку чистиот спорт може да истрае во овие времиња на предизвик.
„Бидејќи ситуацијата со КОВИД-19 продолжува да се развива, ВАДА е посветена на ажурирање на информациитре за спортистите во врска со влијанието на пандемијата врз анти-допингот и да одговори на прашањата во врска со вакцините“, рече претседателот на Комитетот за спортисти на ВАДА, Бен Сандфорд. „Ние сакаме да им обезбедиме на спортистите ажурирани информации, и сакаме да ги слушнеме, но и да ги решиме нивните проблеми. Слично како и минатата година, се надеваме дека оваа серија на вебинари ќе биде ефикасна платформа за размена на информации со спортисти за да разбереме како можеме најдобро да ги поддржиме и да ги ангажираме во понатамошно зајакнување на глобалниот антидопинг систем “.
Анти-допинг организациите ширум светот се охрабруваат да им ја пренесат оваа објава на своите спортисти и да ги охрабрт да се регистрираат на вебинарот.
ВАДА во наредните недели ќе објави список на комплетната серија на вебинари во 2021 година, што ќе вклучи и други веб-работилници од оваа серија предвидена за спортисти; како и веб-работилници што ќе бидат дел од Програмата за поддршка на имплементација на кодот на Агенцијата (CISP); и, други, кои се сметаат за релевантни.
Регистрација за вебинар на следниот линк (во текстот со кликање на соодветното место): https://www.wada-ama.org/…/wada-launches-2021-athlete…
Корисни објави за спортистите можете да најдете на следната страница: https://www.wada-ama.org/en/covid-19-updates