НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

Ванчо Каранфилов

Позначајни успеси

 • Сребрен медал од Параолимписки игри во Атина – 2004 година
 • Изедначен Европски рекорд
 • 5-то место на Параолимписки игри во Сиднеј – 2000 година
 • Учесник на 3 Светски првенства:
  • 1 сребрен медал и 1 бронзен медал – поединечно
  • 1 сребрен и 1 бронзен медал – екипно
 • Европски шампион од Данска – 2001 година
 • Учесник на 5 Европски првенства:
  • 1 златен медал – поединечно
  • 2 сребрени и 5 бронзени медали – екипно
 • Преку 25 медали од Европски купови и други меѓународни првенства
 • 9 кратен државен шампион на Македонија

Титули и признанија

 • Спортист на годината на Република Македонија за 2004 година во организациа на Сојуз на спортови на РМ, ФФК, МРТ и други печатени и електронски медиуми
 • Повеќекратен Спортист на Македонија во организација на ФСРИМ
 • Двократен добитник на 13-то Ноемвриска награда на град Скопје

Великан на Македонскиот Олимписки Комитет