НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ОЛИМПИСКИОТ ОГАН ЗАПАЛЕН ВО ОЛИМПИЈА. Тргна од античка Олимпија кон Токио

Olympic Flame lit in Olympia, torch relay for Tokyo Games starts

Ана Коракаки,грчката олимписка шампионка во стрелаштво стана првата жена која прва го понесе факелот на полетокот на олимписката штафета кон и низ Токио, и тоа за прв пат после Берлинските игри во 1936 година.

The ceremony was capped by Greek Olympic shooting champion Anna Korakaki becoming the first woman to be the first torchbearer of an Olympic torch relay, which was first held for the 1936 Berlin Games.

Коракаки, златната медалистка во стрелаштво од Рио 2016, веќе се квалификуваше на Игрите во Токио, а потоа го предаде пламенот на олимписката шампионка во маратон од игрите во 2004 година, Мизуки Ногуи од Јапонија.