НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ПРВА ФИДЕ ОНЛАЈН ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА ЗА ЛИЦА СО ИНВАЛИДНОСТ

The first FIDE Online Chess Olympiad for People with Disabilities
Македонските шахисти со инвалидност (со телесен инвалидитет, слепи и слабовидни) од 20.11.2020 година ќе учествуваат на првата онлајн ФИДЕ шаховска олимпијада за лица со инвалидност. Главен покровител е Газпром, а фондацијата Созидание и шаховскиот клуб Пенгченг се исто така спонзори на настанот.
На натпреварот се пријавени 61 тим од 45 држави. Натпреварот се игра на 4 табли од кои на најмалку една табла задолжително да игра жена, темпо на игра 25 минути + 10 секунди, сите натпревари започнуваат во 15:00 по средноевропско време.
За репрезентацијата на Република Северна Македонија ќе настапат:
10. North Macedonia (RtgAvg:2036) Captain: Nedev Trajko
  1. Zafirovski Tode, рејтинг поени 2138 MKD
  2. Trkaljanov Vladimir, рејтинг поени 2096 MKD
  3. Gjorgjevski Janco, рејтинг поени 1904 MKD
  4. Selkovski Zarko, рејтинг поени 2007 MKD
  5. Bajrami Zejno, рејтинг поени 1924 MKD
  6. Kostadinovski Zoran, рејтинг поени 1893 MKD
  7. Arsova Marija, рејтинг поени 0 MKD
  8. Angelovska Olga, рејтинг поени 0 MKD
Првата фаза од натпреварувањето се игра од 21-27.11.2020 година. Најдобрите 4 екипи разигруваат во полуфинале, подоцна и во мечевите за трето, односно за прво место од 29.11-03.12.2020 година, така да всушност настанот се одржува во рамките на одбележувањето на 3. Декември – Меѓународен ден на лицата со инвалидност.