НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ПОСЛЕДНИ КВАЛИФИКАЦИСКИ НАТПРЕВАРИ ЗА ТОКИО 2020 ПО ОДДЕЛНИ СПОРТОВИ

Седум пара спортови ги потврдија натпреварите за директни квоти за Параолимписките игри во Токио 2020 година.
Спортистите во: стрелаштво, кану, веслање, седечка одбојка, стреличарство, таеквондо и пинг-понг, ќе имаат шанса да ги обезбедат квотите за својата нација за учество на Параолимписките игри во Токио 2020, што треба да се одржат од 24 август – 5 септември годинава.
Девет квалификациски натпревар се закажани во периодот од 05 Мај до 04 Јули, но закажани се и други официјални натпревари во голем број спортови за рангирање на спортистите на светската ранг листа, што исто така во некои спортови носи директна квалификација за спортистите.
Сениор менаџерот на Параолимпискиот комитет за Спорт и услуги на НПЦ, Јирген Падберг, истакна: „Би сакал да им се заблагодарам на Меѓународните спортски федерации и на организаторите на настаните, помеѓу другите клучни играчи, за одлучноста во одржувањето на овие последни квалификациски натпревари. Тоа беше огромен предизвик за сите заинтересирани страни во услови на пандемијата од COVID-19 и се надеваме дека овие натпревари ќе им дадат на спортистите поголема мотивација во нивниот пат кон ПОИ Токио 2020 “.
За жал, заради ризикот од инфекција од корона вирусот, нашите спортисти во стрелаштво ќе го пропуштат последниот натпревар. Исклучително тешко ќе биде да се добие бипартитна вајлд карта во стрелаштво, а доколку не ни одобрат Универзална вајлд карта во атлетика-жени, ова ќе бидат Параолимписки игри со најмал број на македонски учесници уште од Атланта 1996 година, кога исто така имавме само еден спортист со директна квота во стрелаштво, Бранимир Јовановски.
TOKYO 2020 КВАЛИФИКАЦИСКИ НАТПРЕВАРИ:
Rowing
2021 World Rowing Asian and Oceanian Paralympic Qualification Regatta
5-7 May, Tokyo, Japan
Slots: 1 male, 1 female
Taekwondo
European Qualification Tournament
9 May, Sofia, Bulgaria
Slots: 3 male, 3 female
Canoe
2021 ICF Para canoe World Cup I
13-15 May, Szeged, Hungary
Slots: 18 male, 15 female*
Taekwondo
Asian Qualification Tournament
23 May, Amman, Jordan
Slots: 3 male, 3 female
Sitting volleyball
Men’s Final Paralympic Qualification Tournament
1-5 June, Duisburg, Germany
Slots: 1 team (12 athletes)
Rowing
2021 World Rowing Final Paralympic Qualification Regatta
3-5 June, Gavirate, Italy
Slots: 7 male, 7 female
Table tennis
Paralympic World Qualification Tournament
3-5 June, Lasko, Slovenia
Slots: 11 male, 10 female
Shooting
2021 WSPS World Cup
10-19 June, Lima, Peru
Slots: 5 male, 6 female, 7 gender-free
Archery
World Qualification Tournament
4-11 July, Nove Mesto, Czech Republic
Slots: 11 male, 12 female*