НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

Хановер – Пиштол слободен избор 50 м.

На последниот натпреварувачки ден во Хановер се одржа дисциплината П4-Пиштол слободен избор на 50 метри.
Настапија нашите спортисти Ванчо Каранфилов, кој стрелаше резултат колку што и изнесува минимум нормата за СП Сиднеј 2019, точно 500 кругови и го освои 22-то место, и Александар Јовановски, кој за првпат настапи во ова дисциплина и стрелаше 486 кругови, солиден резултат за почеток на една спортска кариера во ова дисциплина, овој пат доволен за 30-то место.
Резиме на настапот на нашите спортисти на Интернационалното првенство на Хановер 2019 година е еден сребрен медал и две финални борби на Оливера Наковска-Бикова, бронзен медал екипно на 25 метри (ОНБ, ВК, БЈ) и две минимум норми што ги постигна Ванчо Каранфилов за настап на СП во Сиднеј во октомври годинава.
Од нашите спортисти, Оливера и Ванчо ги имаат нормите за сите 3 пиштолски стрелачки дисциплини, а Александар само за воздушен пиштол.
Не очекува подготвителен период во кој нашите спортисти под водство на тренерот Бранимир Јовановски ќе се обидат да ги подигнат своите спортски перформанси и во Сиднеј да се борат за медали и квота за учество на Параолимписките игри во Токио 2020, а на раководството на федерацијата да пронајде финансии да се затвори финансиската конструкција и да се настапи на Светското првенство.
Очекуваме сериозна финансиска поддршка од Агенцијата за млади и спорт, без која нашиот настап на Светското првенство во Сиднеј ќе биде невозможен.

[Best_Wordpress_Gallery id=”210″ gal_title=”hanover2019-3″]