НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ХАМАР, НОРВЕШКА, ЌЕ БИДЕ ДОМАЌИН НА ПРВОТО ЗАЕДНИЧКО (ЗА СПОРТИСТИ СО И БЕЗ ИНВАЛИДНОСТ) ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ВО СТРЕЛАШТВО НА 10 МЕТРИ

Натпреварот ќе се одржи од 13-17 март следната година и ќе биде најголемиот меѓународен настан во стрелаштво пара спорт било кога организиран во оваа скандинавска земја.
Натпреварот во Хамар, Норвешка ќе биде првото издание на Европски шампионат на 10 метри, што е во организација на Европската стрелачка конфедераци (ESC) и Светскиот стрелачки пара спорт (WSPS). Натпреварот исто така ќе биде најголемиот меѓународен настан во стрелаштво пара спорт што ќе се одржи по одржувањето на Параолимписките игри во Токио 2020 година.
Тајлер Андерсон, менаџерот на WSPS, истакна:
„Хамар 2022 претставува историски момент за нашиот спорт и одраз на одличната соработка со Европската стрелачка конфедерација. Одржувањето на Европското првенство на 10 метри ќе претставува одличен почеток на нашиот нов параолимписки циклус и спортистите, како и самата организација, со нетрпение ќе го очекуваат. Би сакал да им се заблагодарам на Европската стрелачка конфедерација и на Локалниот организациски комитет (ЛОК) за нивната непроценлива поддршка “.
Бјорн Харалд Вик, претседател на Локалниот организациски комитет на Хамар 2022 година, истакна:
„Чест и привилегија е да се дочекаат стрелци од цела Европа во Норвешка, во Хамар 2022 година. Мотото на првенството е интеграција, пријателско опкружување, спортисти во фокусот и оптимални услови за натпреварување. Со нетрпение очекуваме да се сретнеме со сите во Хамар на возбудливи денови на натпреварувањето “.
Белград, Србија беше домаќин на првото издание на Европското првенство на 10 метри во стрелаштво пара спорт во 2018 година со учество на 122 спортисти од 27 земји.
Ласко, Словенија требаше да биде домаќин на второто издание на Европското првенство на 10 метри во стрелаштво пара спорт во 2020 година, но шампионатот мораше да се откаже поради пандемијата на КОВИД-19.