НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО ПИНГ ПОНГ 2019

-Титули за С.Коцевски и Б.Јовановски од Куманово, Р. Ристески од Прилеп и Љ Мицовска од Кочани;

На 29.09.2019 година во Прилеп се одржа поединечното државно првенство на Македонија во пинг понг за лица со инвалидност, во организација на Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите на Северна Македонија – Параолимписки Комитет на Северна Македонија.

На првенството зедоа учество 26 спортисти со телесен инвалидитет поделени во 4 категории.

На првенството, иако во сениорска конкуренција, учествуваа и двајца млади спортисти, Костадин Николов и Кристијан Божиновски, стипендисти на Агенцијата за млади и спорт на РМ.

По исклучително фер и коректна борба, беа постигнати следните резултати по класи:

Класа 3-5

 1. Бранимир Јовановски-Куманово;
 2. Муштеба Амети – Охрид;
 3. Зоран Јовановски – Струмица;
 4. Васил Росомански – Кавадарци;

5.Александар Јовановски-Скопје.

 

Класа 6-8

 1. Рубинчо Ристески – Прилеп;

2.Тони Митровски – Скопје;

3.Томи Јаневски-Битола;

 1. Васко Стефановски – Битола
 2. Марјан Зафировски – Скопје
 3. Ванчо Каранфилов – Скопје

7.Дончо Чомбов-Велес

 1. Костадин Николов – Струмица;

9.Антон Коцески-Велес

 

 

Класа 9-10

1.Страшко Коцевски-Куманово;

2.Небојша Ташиќ-Куманово

 1. Зоран Трајановски – Скопје;
 2. Митко Сотироски – Охрид;

5.Дејан Алексовски – Скопје;

6.Ненад Диниќ-Скопје

 1. Вјечислав Корјакин – Скопје;
 2. Кристијан Божиновски – Скопје;

ЖЕНИ – телесен инвалидитет

Класа 6-10

 1. Лилјана Мицовска – Кочани;
 2. Олга Ристовска – Скопје;
 3. Наташа Црвенковска – Битола;
 4. Тајна Ристеска – Прилеп.

По завршување на првенството, претседателот на федерацијата, Бранимир Јовановски, и генералниот секретар, Драган Дојчиноски, на најдобрите три спортисти по класи им ги доделија медалите, а потоа беше организиран заеднички ручек. Средства за ова првенство беа обезбедени од Министерството за труд и социјална политика и Агенција за млади и спорт.