НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

БРОНЗЕН МЕДАЛ ЗА РУБИНЧО РИСТЕСКИ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ТУРНИР „ПОДГОРИЦА ОПЕН 2019“

Македонската пингпонгарска репрезентација на НФСРИСМ – ПКСМ, од 04-07.10.2019, учествуваше на Меѓународниот турнир во пинг-понг “Подгорица 2019” на кој настапија натпреварувачи од 6 држави: Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Бугарија, Северна Македонија и домаќинот Црна Гора. Во состав на нашата репрезентација настапија: Страшко Коцевски-селектор и натпреварувач, Небојша Ташиќ, Рубин Ристески, Тони Митровски и Томи Јаневски (натпреварувачи. Тим лидер и асистент на спортистите беше Тони Пајдаков.

Првиот натпреварувачки ден се одиграа натпревари во поединечна конкуренција. Најдобар резултат постигна Рубинчо Ристески од Прилеп кој во класата го освои 3-то место и бронзениот медал. Од останатите спортисти, Страшко Коцевски во класа 10 ја мина групата, но загуби во четвртфиналето. Останатите спортисти своите настапи ги завршија во разигрувањето по групи и не се пласираа во четвртфиналните борби: Небојша Ташиќ во класа 10, Тони Митровски во класа 8 и Томи Јаневски во класа 7 не ја минаа групата.

Вториот натпреварувачки ден се натпреваруваше во екипна конкуренција. Нашите спортисти имаа претставници во класа 8 (Рубинчо Ристески и Тони Митровски) и класа 10 (Страшко Коцевски и Небојша Ташиќ). И двете наши екипи не ги минаа групите и немаа можност да се борат за медал.

Нашиот натпреварувач Томи Јаневски во класа 6-7 беше во тим со бугаринот Џихан Ташч, ја минаа групата, но загубија во четвртфинале и немаа можност да се борат за медал.

ПЛАСМАН ИНДИВИДУАЛНИ НАТПРЕВАРИ

Klasa 3-5 žene
1. Helena Dretar Karić CRO (3:0)
2. Samra Kojić MNE
3. Tanja Mikašević SRB
3. Slobodanka Gurešić MNE

Klasa 6-10 žene
1. Snježana Ivčević CRO (3:0)
2. Milijana Ćirković MNE
3. Sandra Vidović CRO
3. Yordanka Todorova BUL

Klasa 3-5 muškarci
1. Bojan Stamenković SRB (3:1)
2. Aleksandar Jevremović SRB
3. Helena Dretar Karić CRO
3. Pero Savić BiH

Klasa 6 muškarci
1. Haris Eminović BiH (3:0)
2. Milan Antić SRB
3. Igor Pejak CRO
3. Djeyhan Tascha BUL

Klasa 7 muškarci
1. Pjetro Paljušević MNE (3:1)
2. Daniel Šetrajčić CRO
3. Miljan Cerović MNE
3. Duško Lazović MNE

Klasa 8 muškarci
1. Dragan Vujisić SRB (3:1)
2. Nemanja Birmančević SRB
3. Rubinčo Risteski MKD
3. Milovan Janjićijević SRB

Klasa 9-10 muškarci
1. Tomislav Blažević CRO (3:2)
2. Ivica Vidiček BiH
3. Paun Vatov BUL
3. Kasim Cerić BiH

ПЛАСМАН ЕКИПНИ НАТПРЕВАРИ

Klasa 3-5

 1. SRB 2

Bojan Stamenković i Miloš Stoiljković

 1. SRB 3

Nebojša Ilić i Aleksandar Jevremović

 1. SRB 4

Slavoljub Avdić i Pero Savić

 1. CRO – MNE

Helena Dretar Karić, Slobodanka Gurešić i Samra Kojić

Klasa 6-7

 1. MNE – BiH

Miljan Cerović i Haris Eminović

 1. SRB

Milan Antić i Dragan Baćanović

 1. MNE 2

Milijana Ćirković i Dusko Lazović

 1. MNE 1

Pjetro Paljušević i Djuro Krivokapić

Klasa 8-10 (2:0)

 1. BiH

Ivica Vidiček, Darko Pavlić i Kasim Cerić

 1. CRO – BUL – MNE

Tomislav Blažević, Paun Vatov i Dejan Bašanović

 1. SRB 1

Dragan Vujisić i Milovan Janjićijević

 1. SRB 2

Dario Stošić i MilošTasić

[Best_Wordpress_Gallery id=”244″ gal_title=”podgorica2019″]