НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

Бранимир Jовановски

 • Златен медал од Параолимписки игри во Барцелона – 1992 година
 • Светски и олимписки рекордер во воздушен пиштол
 • Учесник на 4 Параолимписки игри:
  • 1-во место во Барцелона – 1992 година
  • 8-мо место во Атланта – 1996 година
  • 6-то место во Сиднеј – 2000 година
  • 5-то место во Атина – 2004 година
 • Учесник на 5 Светски првенства и освоени екипни 2 сребрени и 1 бронзен медал
 • Учесник на 8 Европски првенства и освоени екипни 2 златни, 3 сребрени и 5 бронзени медали
 • Преку 30 медали од Европски купови и други меѓународни првенства
 • Државен првак на СФРЈ – 1990 и 1992 година, вицешампион во 1989 и 1991 година
 • 14 кратен државен шампион на Македонија

Титули и признанија

 • Спортист на годината на Република Македонија за 1992 година во организација на СКОК, МРТ и други печатени и електронски медиуми
 • Повеќекратен Спортист на Македонија во организација на ФСРИМ
 • Добитник на 11-то Ноемвриска награда на град Куманово 1992 година
 • Добитник на 11-то Октомвриска награда на град Куманово – 2004 година
 • Повеќекратен Најдобар спортист на Куманово во период од 1992 до 2005 година
 • Великан на Македонскиот Олимписки Комитет