НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ПКСМ УЧЕСТВУВАШЕ НА СПОРТСКИОТ САМИТ „TODAY’S SPORTS 2022“

На 26.10.2022 година, во хотелот ЛИМАК во Скопје, на покана на претседателот на ГИ ГЛОБАЛ, Проф. Д-р Иван Анастасовски, претседателот на Параолимпискиот комитет на Северна Македонија, Бранимир Јовановски, учествуваше како панелист во Дебата 4: „Како до поголема вклученост на лицата со попреченост во спортот“, во рамките на Спортскиот самит „Today’s sports 2022“, заедно со експертите од регионот Проф. Д-р Дамира Вранешиќ Хаџимехмедовиќ од Сараево, Проф Д-р Бојан Јоргиќ од Ниш и Проф Д-р Марко Александровиќ од Ниш, а под модераторство на водителот и спортски новинар, Бошко Тасиќ.
Во една извонредна дискусија, пластични и практични примери за придонесот на науката во селекција и организација на спортот на лицата со попреченост, испреплетена со животни приказни и лични искуства од панелистите, се наметна заклучокот дека непристапната инфраструктура, недоволниот број на стручни кадри, како и недоволното финансирање на ова активност од страна на државата, се основните лимитирачки фактори за недоволната вклученост во спортот на лицата со попреченост во нашата држава, но и во регионот пошироко.
Важна компонента од учеството на претседателот на ПКСМ на овој исклучителен настан е и размената на контакти меѓу панелистите и договор за продолжување на соработката во интерес на развој на моделите за вклученост на лицата со попреченост во спортот.

[Best_Wordpress_Gallery id=”383″ gal_title=”samit2022″]