НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

Календар на спортски активности на Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите на Северна Македонија – Параолимписки комитет на Северна Македонија (НФСРИСМ-ПКСМ) за 2024 година

Спортски натпревари на лица со телесен инвалидитет:

Домашни натпревари

 1. Државно првенство во шах поединечо НФСРИСМ-ПКСМ 06-07.04.2024;
 2. Државно првенство во шах поединечо 18-19.05.2024 (телесни);
 3. Државно првенство во стрелаштво 05.2024 Охрид;
 4. Државно првенство во атлетика 22.06.2024 Охрид;
 5. Државно првенство во пинг понг 10.2024 Кавадарци;
 6. 3 Куп натпревари во стрелаштво од мај до октомври 2024 во Битола и Охрид;
 7. 3 Куп натпревари во атлетика од мај до октомври 2024 во Скопје и Охрид;
 8. Лига во пинг понг (6-8 екипи) од јуни до декември 2024;
 9. Екипно првенство во шах по повод 3.Декември, 30.11.2024, Скопје.

Меѓународни натпревари

СТРЕЛАШТВО

 1. Светски куп Чангвон, Кореја во стрелаштво 22.04-01.05.2024;
 2. Европско првенство Гранада, Шпанија во стрелаштво 30.05-07.06.2024;
 3. Светски куп Нови Сад, Србија во стрелаштво 29.06-05.07.2024;
 4. Параолимписки игри Париз 21.08-10.09.2024.

ПИНГ ПОНГ

 1. Пинг понг камп од 3-4 дена во Охрид во април-мај 2024;
 2. Меѓународен турнир во пинг понг, „Варна Опен“ по покана 2024;
 3. Меѓународен турнир во пинг понг, „Подгорица Опен 2024“, декември.2024;
 4. Меѓународен натпревар МКД, БУГ, БиХ, СРБ, ХРВ, ЦГ, 20-23.06.2024 (сп.игри)

АТЛЕТИКА

 1. Отворено првенство на Хрватска (Кроација Опен), Пула, 05-08.04. 2024;
 2. Меѓународен натпревар во атлетика спортски игри 22.06.2024;
 3. Меѓународен параатлетски митинг Загреб во атлетика 04.07.2024;
 4. Меѓународен митинг во атлетика, Горни Милановац, Србија (по покана);
 5. Меѓународни натпревари преку Мобилност Македонија во БиХ, Србија и Словенија (јуни-септември 2024).

Подготовки на репрезентација

Од наменски средства од Агенција за млади и спорт за потенцијални учесници на Параолимписки игри во Париз 2024:

 1. Подготовки на репрезентација во стрелаштво, 01-06.03.2024, Охрид;
 2. Физички подготовки параолимписки учесник Оливера 23-31.03.2024 Охрид;
 3. Подготовки репрезентација во стрелаштво од 7 дена во април 2024, Охрид;
 4. Подготовки на репрезентација во стрелаштво од 10 дена, 13-17.05.2024 и од 20-24.05.2024 во Охрид;
 5. Завршни подготовки за учество на ПОИ Париз 03-18.08.2024, Охрид.

Спортски натпревари на слепи лица:

 1. Во периодот од 05.05.2024 до 12.05.2024 ќе се учествува на Отвореното државно првенство во Шах;
 2. Во периодот од 06.05.2024 до 16.05.2024, ќе се учествува на Светското првенство во Шах С50, кое ќе се одржи во Република Словенија;
 3. НСФССМ од 15.05.2024 до 30.05.2024 година го планира Купот на Република Северна Македонија во Голбал;
 4. Државно првенство во атлетика 22.06.2024 Охрид, во организација на НФСРИСМ-ПКСМ;
 5. Во периодот од 15.06.2024 до 25.06.2024 година ќе се учествува на поединечното Светско првенство во Шах – Романија;
 6. Во периодот од 22.06.2024 до 28.06.2024, млади спортисти од 10 до 18 години ќе земат учество на Државното првенство во шах, во организација на Шаховската федерација на Македонија;
 7. Во периодот од 10.07.2024 до 25.07.2024 предвидено е одржување на квалификации во шах за финале и Државно првенство во шах;
 8. Во периодот од 01.09.2024 до 20.09.2024 година предвидено е Државното првенство во Голбал;
 9. Во периодот од 20.10.2024 до 30.10.2024 година да се одржи Државното екипно првенство во шах;
 10. Планирано е да се формира лига во Голбал, која согласно плановите потребно е да се одржи од Април до Јуни и од Септември до Ноември, меѓутоа целокупниот исход од ова зависи од финансирањето на НСФССМ.

Спортски натпревари на глуви лица на Македонија:

Покрај државните првенства во организација на  НФСРИСМ-ПКСМ (атлетика, стрелаштво и пинг понг), НСФГМ во рамки на финансиските средства ќе учествува на

 1. Државно првенство Футсал Април 2024;
 2. Државно првенство Пикадо Мај 2024;
 3. Државно првенство Спортски риболов Мај 2024;
 4. Државно првенство Стрелаштво 05.2024 Охрид;
 5. Државно првенство во атлетика 22.06.2024 Охрид, во организација на НФСРИСМ-ПКСМ;
 6. Светско првенство во стрелаштво за глуви 29.08-06.09.2024 во Хановер, Германија;
 7. Европско првенство во Пливање 2024 или 10.2024 година;
 8. Државно првенство Пинг Понг 10.2024 Кавадарци;
 9. Државно првенство Шах Декември 2024.

Календарот на спортски активности на НФСРИСМ-ПКСМ за 2024 година е отворен и може да се дополнува или редуцира во тековната година.

Потреба за дополнување може да произлесе од утврдената потреба за учество на спортски настани кои ќе произлезат од подоцна објавените спортски настани за кои не сме имале сознание во периодот на изготвување на Календарот, додека редуцирањето на активностите може да се случи заради недостаток на финансиски срредства за учество и одржување на одредени спортски манифестации.