НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО ПИНГ ПОНГ 2018

На 07.10.2018 година во салата „Јасмин“ во Кавадарци се одржа државното првенство на Македонија во пинг понг за лица со инвалидност во организација на Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите на Македонија – Македонски Параолимписки Комитет.
На првенството зедоа учество 23 спортисти со телесен инвалидитет поделени во 4 категории и 8 спортисти со оштетен слух (по 4 во машка и ви женска конкуренција).
За жал, неколку квалитетни спортисти, освојувачи на медали (пред се Страшко Коцевски и Небојша Ташиќ од Куманово, како и Оливера Наковска-Бикова и Томи Јаневски од Битола)), не учествуваа на натпреварот поради повреди и други причини, но таков е спортот, шансите секогаш ги искористува некој друг спортист.
На првенството, иако во сениорска конкуренција, учествуваа и три млади спортисти (Костадин Николов, Кристијан Божиновски и Ивана Трајкова), стипендисти на Агенцијата за млади и спорт на РМ.
По исклучително фер и коректна борба, беа постигнати следните резултати по класи:

МАЖИ – телесен инвалидитет
Класа 3-5
1. Бранимир Јовановски-Куманово;
2. Муштеба Амети – Охрид;
3. Зоран Јовановски – Струмица;
4.Илчо Кангов – Гевгелија;
5. Басил Росомански – Кавадарци

Класа 6-8
1. Рубинчо Ристески – Прилеп;
2.Тони Митровски – Скопје;
3. Марјан Зафировски – Скопје
4. Игорчо Постолов – Струмица
5. Васко Стефановски – Битола
6.Николчо Делов – Кавадарци;
7. Костадин Николов – Струмица;
8. Ванчо Каранфилов – Скопје

Класа 9-10
1. Дејан Алексовски – Скопје;
2. Митко Сотироски – Охрид;
3. Зоран Трајановски – Скопје;
4. Вјечислав Корјакин – Скопје;
5. Кристијан Божиновски – Скопје;

ЖЕНИ – телесен инвалидитет
Класа 6-10
1. Лилјана Мицовска – Кочани;
2. Олга Ристовска – Скопје;
3. Наташа Црвенковска – Битола;
4. Магдалена Делова – авадарци;
5.Тајна Ристеска – Прилеп.

МАЖИ-оштетен слух
1.Илчо Јанчевски – Гостивар;
2.Васко Марков – Скопје;
3.Тихо Русовски – Скопје;
4.Оливер Пејчиќ – Гевгелија

ЖЕНИ-оштетен слух
1. Нина Пејчиќ – Гевгелија;
2. Ивана Трајкова – Скопје;
3. Маја Маркова – Скопје;
4. Татјана Чечерова – Куманово.

По завршување на првенството, претседателот на федерацијата Тихо Русовски и генералниот секретар Драган Дојчиноски, на најдобрите три спортисти по класи им беа доделени медали, а потоа беше организиран заеднички ручек. Средства за ова првенство беа обезбедени од Министерството за труд и социјална политика и Агенција за млади и спорт на РМ.

[Best_Wordpress_Gallery id=”166″ gal_title=”ping-pong2018″]