НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ЗАТВОРАЊЕ НА 9. СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ВО ШАХ ЗА СЛЕПИ И СЛАБОВИДНИ, ОХРИД 2022

На 07.07.2022 година во хотелот „Метропол“ во Охрид се одржа церемонијата на затворање на деветото Светско првенство во шах за слепи и слабовидни, кое годинава беше одржано во Охрид, во организација на Спортската федерација на слепи и слабовидни на Република Северна Македонија, под покровителство од Агенција за млади и спорт, и помагатели НЛБ Банка, Комерцијална Банка, Сава осигурување и општина Охрид.
На првенството учествуваа 16 репрезентации.
Првото место го освои репрезентацијата на Полска, на второто место се пласира репрезентацијата на Србија, додека третото место и припадна на репрезентацијата на Украина.
Репрезентацијата на Република Северна Македонија го освои 14-то место, а најдобар успех поединечно постигна Зоран Костадиновски кој играше на третата табла освојувајќи го седмото место. На првата табла, Жарко Селковски го освои 11-то место, на втората табла Миле Чапанов се пласира на 10-то место, додека на четвртата табла Санде Атанасов го освои 14-то место.
Организаторот на Светското првенство ги покани претседателите на националните инвалидски организации да присуствуваат на церемонијата на затворање на првенството. На поканата се отповикаа претседателот на Мобилност Македонија, Бранимир Јовановски и генералниот секретар на Параолимпискиот комитет на Северна Македонија, Драган Дојчиноски.

[Best_Wordpress_Gallery id=”368″ gal_title=”shahsvetsko2022″]