НФСРИСМ – ПКСМ

Национална федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Северна Македонија – Параолимписко комитет на Северна Македонија

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА НА МССФ СО ВОЗДУШНО ОРУЖЈЕ-МЕЃУНАРОДНА ПРОГРАМА

На 09.03.2019 година во Битола, во организација на Македонската спортска стрелачка федерација се одржа државното првенство во стрелаштво со воздушно оружје – меѓународна програма. На првенството настапија и македонските параолимпијци во стрелаштво, кое им послужи и како контролен натпревар пред следните настапи на меѓународна сцена во месец мај.

Најдобар резултат од параолимпијците постигна Оливера Наковска Бикова која го освои 1-то место во конкуренција жени сениорки со резултат од 565 кругови (тоа беше највисок резултат на целото првенство во двете конкуренции мажи и жени пиштол).
Александар Јовановски стрелаше 549 кругови, а Ванчо Каранфилов 547 кругови.

Постигнати резултати:

ВОЗДУШЕН ПИШТЛ ЖЕНИ
1. Оливера Н. Бикова, Работнички 91,96,95,94,97,92=565
2. Натка Лазарева, Работнички 84,91,92,89,90,86=532
3. Маја Чешелкоска, Херој Прилеп, 87,78,88,89,95,87=524
4. Вероника Волковска, Стрелец 79,85,89,86,92,86=517
5. Нина П.Гуртовенко, Стрелец 86,83,87,88,87,86=517
6. Сара Томевска, Стрелец 54,73,70,86,75,86=444
7. Оја Али, Стрелец 76,69,77,76,71,71=440

ВОЗДУШЕН ПИШТПЛ МАЖИ
1. Борјан Бранковски, Стрелец 93,92,96,92,98,93-564
2. Томе Несторовски, Стрелец 94,95,90,97,90,93=559
3. Јордан Тасевски, Стрелец 94,87,89,93,94,95=552
4. Мирослав Славковиќ, Работнички 88,92,92,94,93,93=552
5. Александар Јовановски, Работнички 87,94,92,89,96,91=549 в.к.
6. Ванчо Каранфилов, Стрелец 89,91,91,93,91,92=547
7. Блаже Тофиловски, Работнички 94,91,86,91,89,92=543
8. Мартин Гелевски, Стрелец 94,90,91,90,89,87=541
9. Стрефан Стојковски, Работнички 81,91,80,85,89,80=506
10. Виктор Пандовски, Стрелец 79,87,79,85,87,87=504
11. Јован Лазоски, Стрелец 90,84,78,81,89,78=500
12. Ѓорѓија Тасевски, Стрелец 84,89,75,80,77,77=482
13. Филип Стојановски, РЕК 80,84,80,78,81,76=479
14. Константин Темелков, Стрелец 64,57,65,54,66,53=359