Атлетика 2011

На 18.09.2011 година на градскиот стадион во Велес се одржа државното првенство за лица со инвалидност во организација на Националната федерација за спорт и рекреација на инвалидите на Македонија – Македонски параолимписки комитет. Натпреварите се одржаа во фрлачки дисциплини во повеќе категории на лица со инвалидност со учество на осумнаесет натпреварувачи. Единствено не се одржа категоријата мажи и жени класи 51-58 заради недоволно пријавени спортисти. На првенството присуствуваше и селекторот на македонската репрезентација во атлетика за лица со инвалидност, Крсто Серафимовски.

По завршувањето на натпреварите беа сумирани резултатите согласно меѓународната таблица на споени категории и се доби следниот редослед:             

Мажи телесна инвалидност Класа 42-46

Име и презиме

Класа

Град

Ѓуле

Диск

Копје

Вкупно

 1. Александар Талески

Ф46

Нов Дојран

9,95

25,85

32,52

1622

 1. Митко Орданов

Ф44

Кавадарци

9,1

24,77

25,69

1498

 1. Савре Бојковиќ

Ф44

Куманово

8,34

23,86

22,45

1374

 1. Васко Стефановски

Ф42

Битола

6,63

19,07

19,6

1312

 1. Имер Сефери

Ф44

Скопје

8,18

21,17

21,19

1291

 1. Ванчо Каранфилов

Ф42

Скопје

6,47

18,01

20,04

1285

Жени телесна инвалидност Микс

Име и презиме

Класа

Град

Ѓуле

Диск

Копје

Вкупно

 1. Нада Цветковска

Ф46

Куманово

7,58

16,89

17,39

1499

 1. Лилјана Мицовска

Ф46

Кочани

7,16

16,86

13,71

1363

 1. Лидија Успрцова

Ф42

Штип

4,65

12,16

10,11

1242

 1. Олга Ристовска

општа

Скопје

4,72

12,47

10,1

960

Мажи слепи и слабовидни Класа 11-13

Име и презиме

Класа

Град

Ѓуле

Диск

Копје

Вкупно

 1. Тихомир Шопкиќ

Ф13

Скопје

8,05

21,05

25,55

1360

 1. Аки Арифовски

Ф11

Куманово

6,83

18,28

12,54

1197

 1. Коце Димов

Ф11

Скопје

5,81

14,25

10,42

981

 1. Добре Ѓорѓиески

Ф11

Прилеп

6,25

11,46

0

732 

Мажи глуви и останати

Име и презиме

Класа

Град

Ѓуле

Диск

Копје

Вкупно

 1. Фадил Асанов

глуви

Велес

7,92

24,37

27,64

1390

 1. Рифат Шаљиќ

глуви

Велес

8,15

21,79

21,58

1259

 1. Сашо Димов

останати

Штип

7,33

20,65

25,95

1257

 1. Момчило Иванов

останати

Кочани

8,18

16,98

23,12

1197